Pagina's

zondag 29 januari 2017

Zwemles

Toen mijn oudste zoon naar het speciaal onderwijs ging, hadden ze daar een budget vrij gemaakt voor zwemles hoewel schoolzwemmen eigenlijk overal was afgeschaft.
Dat was voor ons erg prettig want al snel bleek dat hij door zijn autisme niet in een groep mee zou kunnen zwemmen.

Helaas werden er een jaar later door de overheid weer bezuinigingen doorgevoerd in het onderwijs, waardoor ook op deze school het schoolzwemmen moest worden afgeschaft.

En toen hadden wij een probleem; ik had nog geen rijbewijs en had nog 2 kleinere kinderen die dan mee zouden moeten, mijn man werkt buiten schooltijden dus die kon niet rijden of op de kinderen passen.
Ook boden ze in het zwembad in mijn woonplaats op dat moment geen privé lessen aan waardoor ik verder weg zou moeten en dat is natuurlijk niet te doen met 3 kleine kinderen op de fiets, ook niet met mijn lage energiepijl.
Dus kon mijn oudste voorlopig niet op zwemles.

In de zomer van 2015 boden ze in de zomervakantie bij het zwembad in mijn woonplaats voor 6 weken privélessen (maximaal 4 kinderen) aan.
Mijn oudste zou in die vakantie 10 jaar worden, de middelste was 7 en jongste werd 5.
Wij hebben ze toen met zijn drieën op zwemles gedaan om te kijken hoe dat zou gaan.

Met de jongste ging het nog totaal niet en in plaats van mee te doen aan de les zijn wij iedere week zelf het water ingegaan met hem terwijl de andere 2 wel de les volgde.
Al snel werd duidelijk dat de oudste privéles zou moeten krijgen wat nu gelukkig wel bij hun werd aangeboden.

De middelste was even een twijfelgeval of hij het in een groep zou redden.
Dat ging in eerste instantie prima, maar toen hij in badje 3 zat en het allemaal wat moeilijker werd, bleek hij toch niet voldoende geconcentreerd te zijn.
Ook op school is het zo dat als er iets klassikaal word uitgelegd, hij de instructie gemist heeft omdat hij niet persoonlijk word aangesproken en dat gebeurde bij zwemles dus ook.
Daarom ging hij lekker bij zijn broer privé zwemmen.

Maar dat kost natuurlijk nogal wat, in mijn bericht over de uitgaven van 2016 kon je lezen hoeveel het dat jaar gekost heeft.
Voor de groepslessen waren wij €41,90 kwijt per vier lessen en voor de privélessen werd dat €108,20 en dat maal 2!
Bovendien hadden ze moeite door het gat onder water te zwemmen en hebben ze daar een aantal weken extra les voor gehad, dat kostte toen €9 per kind per les.
In september 2016 haalde ze beide hun A-diploma en omdat wij graag willen dat ze minstens hun B-diploma hebben gingen we door met de les.

En nu blijven ze weer hangen op het gat, wat voor het B verder weg ligt.
Ook willen wij onze jongste op zwemles hebben, maar die moet ook zeker privé en omdat ze daar geen plek voor hebben kan hij pas beginnen als mijn oudste 2 zijn afgezwommen.

Dus hebben we nu het volgende afgesproken met het zwembad:
Volgende week zaterdag mogen de oudste 2 afzwemmen voor hun B-certificaat, dat is anders dan een diploma omdat ze dus de aantekening krijgen dat het gat nog niet goed lukt.

De jongste gaat dan op zaterdag op hun plekje starten met zwemles en de oudste gaan op woensdagmiddag weer de speciale lessen volgen voor het gat totdat ze dat ook onder de knie hebben en dan krijgen ze alsnog een volwaardig B-diploma!
Of ze dan nog doorgaan voor hun C mogen ze zelf beslissen, maar die groepen zijn sowieso kleiner dus dan kunnen ze vast wel meedoen met de rest.

Privé lessen kosten inmiddels sinds januari €110,40 per vier lessen en de lessen voor het gat €9,10 per kind per les.
Dat houd dus in dat ik vanaf nu minder geld uit hoef te geven aan zwemlessen en dat is toch wel erg fijn!

Voor wie het interessant vind nog het rekensommetje:
Oude situatie 110,40 x 2 = 220,80 per vier weken
Nieuwe situatie 110,40 + 9,10 x 8 = 173,20
Besparing 220,80 - 173,20 = 47,60

Hoe is bij jullie de zwemles geregeld?
Zijn jullie ook tegen problemen aangelopen waardoor het allemaal wat langer duurde?

9 opmerkingen:

 1. Oudste en tweede heben eerst op SO zwemles gehad tot het werd afgeschaft. Daarna privé les beiden bijna twee jaar toen haalde ze eindelijk hun A. We zijn niet verder gegaan. Te kostbaar. Dochter is regulier begonnen daarna een jaar privé. Alleen A geha as ld. Jongste is regulier begonnen da a r na een half jaar privé en toen een jaar in een klein groepje.Ook alleen A.
  Ik durf niet uit t e rekenen wat het gekost heeft.
  Zwembad lag 20 km verderop bij de eerste twee jongens.bij de jongste twee 12 km.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jouw kinderen hebben dan alleen al voor hun A ook lang op les gezeten! Bij mij hebben ze er ietsje langer dan een jaar over gedaan.
   Ik kan mij heel goed voorstellen als je dat vier keer voor 2 jaar per kind moet ophoesten, je nog eens goed achter je oren krabt of ze wel door moeten voor hun B.
   En dat uitrekenen, dat is ook niet belangrijk, als je het maar red met de kosten.

   Verwijderen
 2. Onze zoon heeft afgelopen jaar zijn zwemdiploma A gehaald. Hij is daarmee 3,5 jaar beziggeweest. Hij is nu 8. Het laatste jaar had hij wekelijks privé les. Hij heeft geen motivatie meer in door te gaan voor B. Ik heb het eens uitgerekend. Voor het bedrag dat wij kwijt zijn geweest aan zijn zwemdiploma. Had hij zijn rijbewijs van kunnen halen èn een tweedehands auto van kunnen kopen. En daarbij was de priveles in een dorpje 30 kilometer verderop. Ach ja, je moet er iets voor overhebben 😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nu zijn onze kinderen al wat ouder, als je ze jong op zwemles doet doen ze er ook kan over, maar 3,5 jaar is wel erg lang!
   Ik snap helemaal dat zijn motivatie voor B dan ver te zoeken is, maar wie weet wil hij dat nog na een rustperiode?

   Verwijderen
 3. 't Is alweer járen geleden dat mijn zoon zwemles had en dat ging vrij normaal. Drie keer in de week les en het duurde een half jaar ongeveer voor hij z'n A-diploma had. Daarna B er achteraan. C wilde hij niet meer, wat ik niet erg vond.
  Wat mij vooral bijgebleven is, is die vreselijke warmte in het bad en kleedkamer :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi, ik vind die warmte juist heerlijk, heb thuis ook mijn verwarming hoger dan uit besparings oogpunt verstandig is ;)
   Een half jaar is snel, maar dat komt dan natuurlijk ook omdat hij wel 3X per week ging, dat zal je wel in 1X een klap geld kwijt geweest zijn!

   Verwijderen
  2. Ik wil thuis ook niet in de kou zitten, graadje of 20, 21 meestal, maar in het zwembad was het toen zeker 26 gr.
   Volgens mij waren de lessen toen goedkoper dan nu.

   Verwijderen
 4. Onze oudste is met 5 op les gegaan. Na anderhalf jaar was A nog niet in zicht en zijn we overgestapt op privé lessen. Had vervolgens binnen een paar weken zijn A en is afgelopen weekend afgezwommen voor zijn B diploma (een maand of 4 later, maar er zijn ook wat lesweken uitgevallen). De jongste is vroeg begonnen, met 4, en heeft ook afgelopen weekend diplomagezwommen en zijn A gehaald. Dat was na anderhalf jaar. Hij redde het wel in de groep en heeft alleen wat losse privé lesjes gehad omdat aanvankelijk het gat niet lukte. Nu hij het trucje doorheeft doet hij het met gemak. De oudste is nu gestopt, C zit er niet in ivm de benodigde ademhalingstechniek. Jongste gaat door voor B en daarna zien we wel verder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Meestal gaat een groep natuurlijk ook gewoon goed en zijn privé lessen alleen voor als er echt iets niet lukt, dus dat lijkt mij prima opgelost bij jullie!

   Verwijderen