Pagina's

maandag 30 januari 2017

Kinderopvang

Wij hebben door de jaren heen veel veranderingen doorgevoerd in de kinderopvang, iedere keer om te proberen of er tóch nog iets te besparen viel.

Veranderen naar een goedkopere opvang, een dagdeel eraf wat we toch niet zo hard nodig hadden, onze oudste thuis houden omdat mijn man thuis werkt en hij zichzelf kan vermaken enzovoorts.

Ook in januari 2016 ben ik opnieuw naar de kinderopvang gaan kijken, het leek er even op dat ik een andere baan zou krijgen met misschien onregelmatige tijden en dat is op de reguliere kinderopvang niet mogelijk, daar werken ze met vaste dagen.

Ook klaagde mijn middelste erover dat hij het te druk vond op de opvang, zeker op vrijdagmiddag en hij had daar inmiddels een koptelefoon, iets waar hij normaal gesproken niet zo'n behoefte aan heeft.

De opvang voor mijn 2 jongste kostte toen €645,71 en we kregen daarvoor €522 toeslag, waardoor wij €123,71 zelf moesten betalen.
De toeslag is zoveel omdat het belastbaar inkomen van mijn man vrij laag is door diverse aftrekposten van de zaak.
Maar een deel van wat wij zelf moesten betalen kwam omdat de opvang boven het maximaal vergoede uurtarief van de belasting zat, dus eigenlijk betaalde we nog een beetje teveel.

Ik kwam toen op facebook een bericht tegen van een gastouderbureau en ben daar eens naar gaan informeren.
Ik heb natuurlijk 3 kinderen (voor de oudste heb ik ook nog steeds recht op toeslag als hij ook opvang zou hebben) en wilde dan graag een gastouder aan huis, die eventueel op onregelmatige basis beschikbaar kon zijn.
Ook kon ik vanwege mijn drukke schema wel wat extra hulp gebruiken aan huis, dus ik wilde graag dat de gastouder tot 19uur zou blijven om ook voor het eten te zorgen.

Uiteindelijk hadden wij 2 gastouders, de een werkt op vaste dagen; de maandag en de vrijdag.
De ander heeft een paar keer op donderdag en op zaterdag gewerkt.

Met de vaste gastouder hadden wij het tarief afgesproken waarover de belastingdienst maximaal vergoed, omdat dit dan maal 3 gaat had zij een goed uursalaris.
In een gemiddelde maand zonder extra opvang betaalde wij daarvoor €463,68 en kregen wij €420 toeslag, waardoor wij €43,68 zelf betalen.
Een besparing van €80,03 per maand terwijl er zelfs een kind extra opvang heeft!
De duurste opvangmaand was €688,92 en daarvoor kregen wij €620 toeslag, eigen bijdrage dus €68,92.
In de vakanties hadden wij overigens geen opvang waardoor de bedragen nog weer wat lager uitvielen.

En nu in 2017 word het weer anders.
De gastouder die maar af en toe kwam is er in december helemaal mee gestopt omdat ze een jaar naar Australië gaat.
Mijn vaste gastouder doet een opleiding tot kraamverzorgster, heeft gesolliciteerd bij een kraamzorgbureau, is gelijk aangenomen en begint daar in maart!
Ontzettend leuk voor haar, de kinderen vonden het minder leuk ;)

Ook op mijn werk is alles anders geworden, ik werk sinds kort ook nachten en door de andere manier van werken gaan we nu in ploegendiensten.
De enige dag die ik nu zou moeten aanpassen is de maandag, als ik 1 uurtje eerder naar huis kan hoef ik niet op zoek naar een nieuwe gastouder en hebben wij dus helemaal geen kinderopvang meer.
Een besparing dus van minimaal €43,68!

Ik zal alvast zeggen dat het met mijn werk helemaal gelukt is hoor, maar er is nog meer besproken, daarover morgen meer!

En de extra hulp vanwege mijn drukke schema?
Die vind ik op dit moment niet meer nodig, het loopt hier op rolletjes.
Mocht dat in de toekomst niet meer zo zijn kunnen we altijd opnieuw gaan kijken.

Hoe hebben jullie de kinderopvang geregeld?
En verander je ook wel eens wat, al dan niet om geld te besparen?

4 opmerkingen:

 1. Wow dat is voordelige opvang! Ik wilde liever een kdv dan een gastouder en het moest op loopafstand zijn dus viel er niks te kiezen in ons dorp met maar één kdv. Ik zag mijn salaris altijd als extraatje dus heb me nooit druk gemaakt om kinderopvang kosten. Nu ben ik thuisblijfmoeder dus geen opvang meer nodig :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toch altijd prettig als je het dan weer overhoud, nietwaar?
   En wij hebben ook niet overdreven veel opvang nodig dus dat scheelt ook!

   Verwijderen
 2. Momenteel heb ik geen opvang ivm de best hoge kosten. Ik zou voor 2 dagen na schoolse opvang uitkomen op 150-200 euro eigen bijdrage.
  ik denk dat ik hoger uit kom omdat de tarieven van de opvang best een eind boven het maximale vergoedingsbedrag ligt. Ook al heb ik wekelijks opvang nodig ik probeer betaalde opvang te reduceren tot de schoolvakanties.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. BSO is sowieso duurder dus dan gaat je eigen bijdrage ook omhoog.
   Lijkt mij lastig dat je eigenlijk altijd opvang nodig hebt maar er dus geen gebruik van maakt, hoe heb je het nu opgelost?

   Verwijderen