Pagina's

dinsdag 10 januari 2017

Waarom ik geen moestuin heb...

En niet zoveel zelf maak als ik zou willen, zoals brood en koekjes... En ik soms gebruik maak van pakjes, zakjes en voorgesneden groente... En ik soms eten bestel... En ik gebruik maak van kinderopvang in plaats van minder te werken... En ik spullen koop om mijn leven makkelijker te maken...

Het komt allemaal neer op tijd, energie en geld.

Geld
Wanneer wij een hypotheek willen afsluiten, kijkt de bank alleen maar naar je inkomsten en niet naar je uitgaven.
Hoewel ik met minder werken minder opvang nodig heb en meer kan besparen door veel dingen zelf te doen en onder de streep misschien zelfs meer overhoud, de bank wil echt alleen maar weten wat er binnenkomt.
Daarom kies ik er nu voor zoveel mogelijk te werken, zodra die hypotheek is afgesloten kunnen we gaan kijken hoe het anders kan.

Tijd
Door veel te werken heb ik dus weinig tijd, het is soms behelpen om het huishouden goed bij te houden en ik ben nu ook 2 weken vrij om het een en ander in te halen.
Het is een kwestie van volhouden tot die hypotheek er is.
Gelukkig ben ik al jaren bezig met minimaliseren en kost het huishouden steeds minder moeite, waardoor er in ieder geval meestal voldoende tijd overblijft een gezonde maaltijd op tafel te zetten.

Energie
Door mijn autisme raak ik sneller overprikkeld dan andere mensen, sinds de diagnose gebruik ik daar medicijnen voor en nu voel ik mij eindelijk een beetje 'normaal'. Voorheen moest ik mij na een dag werken eerst een uur terug trekken en was ik niet aanspreekbaar, nu ben ik moe maar kan ik gewoon door totdat de kinderen op bed liggen.
Op mijn werkdagen eten we wel wat makkelijker dan de andere dagen; denk aan macaroni, pizza, patat, soep (uit een pakje dus) of groente uit de vriezer met rijst en vissticks.
Omdat ik aan sommige dingen écht niet zelf toekom heb ik 1x in de week hulp, gedeeltelijk vergoed door de gemeente, die ook het nut van minder werken niet inzag omdat ik (op het moment van aanvragen) door alle rommel ook geen overzicht meer had in huis en minder verdienen echt geen optie was.
Ik heb goede en slechte periodes qua energie, maar dankzij de hulp worden in ieder geval de bedden nog verschoond, er word gezogen en gedweild en er word iedere week iets extra's schoongemaakt.
Ik zou het heerlijk vinden om altijd thuis te zijn en het allemaal zelf te regelen maar dat is op dit moment toekomstmuziek.

Ik ben op zich best tevreden met hoe het nu loopt, er word gewerkt aan een 'makkelijkere' toekomst, daarvoor zetten wij nu alle zeilen bij.
Op mijn werk is het nu gelukkig ook goed uit te houden en heb ik er vertrouwen in dat ik zo nog wel 2 jaar door kan.

Zijn er nog meer mensen die het zo gedaan hebben als ons? Eerst zorgen voor voldoende geld en inkomen en zodra het doel bereikt was alles omgooien?
Of heb je het er niet voor over omdat je liever gelijk je leven leid zoals je het echt wil?

6 opmerkingen:

 1. ja en nee, wij hebben voordat wij verhuisden veel gewerkt en gespaard. Maar daarnaast ook bezuinigd, want daardoor snijd het mes aan twee kanten. Doordat wij veel gespaard hadden konden wij veel geld meenemen in het huis (en hier in Duitsland is dat natuurlijk verplicht), waardoor de hypotheek lager is.

  Natuurlijk moet je altijd afwegen wat haalbaar is, voltijds werken en een moestuin op locatie lijkt mij ook niet te doen. Maar wat dacht je van vooruit koken? Maak op je vrije dag een grote pan pastasaus/chili con carne/erwtensoep en vries meerdere porties in, zo bespaar je tijd en geld. Of nog simpeler, voor twee dagen koken dat halveert de tijd dat je er mee bezig bent.

  Alles wat je extra kan sparen geeft je ook meer vrijheid, nu en in de toekomst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zijn zeker nuttige tips, maar wij zijn met 5 personen en ik krijg het avondeten nu al bijna niet in de pannen...
   De vriezers zitten ook al vol met voorraad, een enkel keertje vries ik wel een restje in maar hij is altijd gevuld met diepvriesgroente (wel gezond en snel klaar, dat scheelt ook), afgeprijsd vlees en vis, vers brood en restjes brood (waar wij eens in de zoveel tijd wentelteefjes mee maken) en zakken patat en aardappelschotels, zo hebben we altijd wat in huis.
   We houden wel soms restjesdag als we eten overhouden en als ik 1 portie prak overhoud maak ik de volgende dag soep, dat lust de jongste absoluut niet dus dan krijgt die het prakkie.
   Het is ook zeker niet zo dat ik altijd voor gemak ga en daardoor duurder uit ben, maar het gebeurd dus af en toe wel :)

   Verwijderen
 2. Ik denk dat jij veel baat zou hebben bij iemand die je leert het huishouden te organiseren, want voor 5 mensen kun je uitstekend gezond en vooruit koken plus een huishouding runnen. Ook als je werkt. Vooral als je daarnaast nog externe hulp hebt ook. Ik neem aan dat je man meehelpt met alles.

  Je schreef ergens dat je een eigen bedrijfje naast je gewone baan hebt. Zou het misschien raadzaam zijn hiermee tijdelijk te stoppen? Minder druk, meer tijd, minder rompslomp.
  Waarom je alles op de hals halen als je met het 'normale' leven al zoveel moeite hebt?
  Ook mensen die geen (autistische) stoornis hebben beginnen niet overal tegelijk aan, zoals aan een fulltime baan, gezin, eigen bedrijf, veel dieren, inclusief een jonge hond (hoe lief deze ook is).

  ivysdoenenlaten.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, je hebt een punt, er komt wel een maar aan hoor ;)
   Organisatie is inderdaad niet mijn sterkste kant, dat heeft ook met mijn autisme te maken én omdat ik dus regelmatig kamp met een laag energiepijl daardoor en van dag tot dag moet bekijken wat mogelijk is, soms zelfs helemaal niets. Ik heb geen huishoudschema, dat frustreert alleen maar omdat het dan regelmatig niet lukt.
   Vroeger liep ik zó achter de feiten aan, dat ik op het moment dat ik wel energie had alleen maar bezig was met wat er MOEST gebeuren, ik haalde nergens ontspanning uit.
   Nu maak ik taarten en cupcakes en zorg ik voor een hond, je kan dat zien als iets op je hals halen maar voor mij is het 'hobby' en heb ik eindelijk iets voor mezelf.
   Ik vind ook dat de balans er nu goed is, ook al zou het ook anders georganiseerd kunnen worden. Ik geloof dat ik in mijn blog de indruk heb gewekt dat wij alleen maar ongezond en kant en klaar eten, maar dat is absoluut niet zo hoor!

   Verwijderen
  2. 't Was ook niet als afbrekende kritiek bedoeld hoor en ik snap ook wel dat je graag iets voor jezelf wilt hebben, zoals die leuke hond.
   Maar ook mensen met voldoende energie en zonder stoornis kunnen niet alles tegelijk. En dan moet je keuzes maken.

   Gelukkig maar dat je het nu wat beter op de rit hebt.

   Verwijderen
  3. O nee, dat vond ik ook niet hoor! Ik snap wat je bedoeld maar daarom wil ik het ook graag even uitleggen, ik ga er binnenkort ook nog wel een blog aan weiden.
   Maar die keuzes zijn allemaal bewust gemaakt en ik heb nu veel meer voldoening van de energie die ik besteed.
   Overigens werk ik niet voltijd hoor, gemiddeld 30uur en daarvan ook nachten waardoor ik overdag slaap en s avonds weer vrolijk het avondeten sta te koken ;)

   Verwijderen