Pagina's

woensdag 11 januari 2017

Huren versus kopen

Voor beide kampen valt wat te zeggen natuurlijk:

Huur betaal je je leven lang, maar je hebt nauwelijks kosten voor onderhoud, daar moet de verhuurder voor zorgen.
En als je in een mooie woning zit voor €500 per maand, misschien nog wel met huursubsidie ook, en je kunt daarnaast lekker sparen voor wat meer financiële vrijheid, dan moet je dat vooral zo houden natuurlijk!

Wij huren op het randje van de vrije sector, €760 per maand ondertussen voor een woning die €230.000-€250.000 waard is en huursubsidie krijgen we niet.
Eigenlijk heel krom want als we goedkoper zouden huren kregen wij nog wel huursubsidie...
Nog veel krommer is dat wij met de huidige rentestand netto minder kwijt zouden zijn aan hypotheek én aflossing dan nu aan huur, maar een hypotheek krijgen we niet omdat we te weinig verdienen, huh?

De onderhoudskosten voor de woning zijn voorlopig laag, het is een nieuwbouwwoning uit 2009 en het enige wat we zouden willen is een luxere badkamer en een betere keuken in plaats van het standaard woningbouw keukenblok, maar we kunnen wel nog een paar jaar vooruit met wat we hebben dus daar word eerst voor gespaard.

Voor ons voelt huur betalen als weggegooid geld, omdat we daar geen vermogen mee opbouwen, terwijl we dat met een hypotheek wel doen en dat voor hetzelfde geld.

Ik klamp mij zolang we nog aan het sparen zijn maar vast aan het feit dat ik gisteren de woningbouw belde vanwege een kapotte toiletbril en ze die donderdag komen vervangen, zodat dat bedrag in ieder geval op mijn spaarrekening kan blijven staan ;)

Zit jij goed in je huurhuis?
Of ben je blij dat je gekocht hebt?

26 opmerkingen:

 1. Als enige optie was er kopen, zelfs met urgentie kwam ik nergens voor in aanmerking. Inkomen te hoog of gezin te klein. Voor vrije sector huur was mijn inkomen weer te laag. Voor kopen ging het met wat passen en meten net volgens de financier, en nu is mijn huis dus bijna afgelost want het gaat prima.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb laatst een artikel gelezen over mensen zoals jij, omdat dit een steeds groter wordende groep is die buiten de boot valt vanwege alle regeltjes.
   Gelukkig konden wij nog net wel dit huren, maar ik had toch liever gekocht aangezien we dat prima kunnen betalen.

   Verwijderen
 2. Wij wonen sinds 12.5 jaar in het huis waar we nu wonen, eerst bijna 10 jaar als huurders, drie jaar geleden konden we het kopen.
  We betalen nu inderdaad minder aan hypotheek dan dat we destijds aan huur moesten betalen. Ik vind voor allebei wel wat te zeggen, in de periode dat we het financieel krap hadden (ziekte / studie en deeltijdwerk) was het fijn dat we aanspraak konden maken op huurtoeslag, nu is het fijn dat we ondanks het veel hogere inkomen niet te maken hebben met een inkomensafhankelijke huurverhoging en relatief lage woonlasten hebben in vergelijking met het inkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En daar heb je precies het punt van dit blog te pakken!
   Fijn wel dat jullie het zo op hebben kunnen lossen.

   Verwijderen
 3. Ik kon niets huren, te laag inkomen voor de vrije sector en niet genoeg woonduur voor sociale huur. Ik heb een flat gekocht in 2013 en als alles zo door gaat ben ik in 2021 hypotheek vrij. Ik ben zeer gemotiveerd bezig met versneld aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik reageerde het hierboven ook net, dat je in een steeds groter wordende groep valt. Wat fijn dat je al zo snel hypotheek vrij bent, lijkt mij inderdaad heel motiverend!

   Verwijderen
 4. Ik huur nu nog, willen graag kopen. Zijn we druk mee bezig, het is allemaal nog niet rond ( taxatie waarde bleek te laag te liggen....helaas voor ons, maar ook zeker voor de verkoper...) Mocht het allemaal wel doorgaan, zijn we per maand veel minder kwijt. En het ligt er ook aan wat voor huis je idd koopt. Als ik jullie zo hoor heb je binnen nu en 10 jaar geen dikke aankopen nodig zoals keuken/kozijnen/dubbel glas etc.
  Voor huur is ook absoluut wat te zeggen hoor, helemaal qua onderhoudskosten! Alleen als je met pensioen bent, betaal je nog flink en met een eigen huis kun je het zelf in de hand houden ( middels extra aflossingen etc.)

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O balen zeg! Denk je dat je het rond hebt, komt er toch nog wat bovendrijven, succes ermee!
   En inderdaad, vorige maand schreef ik er ook een blog over maar dat pensioen word bij ons een probleem als we blijven huren.

   Verwijderen
 5. Wij hebben altijd gehuurd. Afgelopen augustus hebben we een woning gekocht en we betalen nu minder hypotheek dan we altijd aan huur betaalden. Wij kregen ook geen toeslagen. Nu met een koopwoning wel hypotheekrenteaftrek. Die we overigens per jaar laten uitbetalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk geregeld dus!
   Jullie zijn zegmaar een stapje verder als ons :)
   Was was wel een gedoe bij jou met de duitse bank enzo, is vast een opluchting dat het eindelijk gelukt is.

   Verwijderen
  2. Klopt, we zijn jaren bezig geweest met een woning in duitsland. Nadat we het hadden opgegeven binnen een week een hypotheek en een huis in Nederland gekocht. Achteraf gezien hadden we het jaren eerder moeten doen... maar dan hadden we niet deze lage rente gehad

   Verwijderen
  3. Zo zie je maar weer; wachten kan voordelig uitpakken, al was het in dit geval niet vrijwillig...

   Verwijderen
 6. Wij wonen in een koophuis, maar later als we oud zijn, wil ik graag gaan huren. Enerzijds vind ik dit huis te groot voro twee mensen (laat er maar een gezin in wonen) en anderzijds zullen de onderhoudskosten dan toenemen omdat we dan zelf minder kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook een slimme manier, als er straks voldoende vermogen en pensioen is!

   Verwijderen
 7. Eind jaren tachtig van de vorige eeuw kocht ik mijn eerste huis. Omdat er nogal wat onderhoud nodig was en ik beschik over twee linkerhand heb ik dit huis aan het begin van deze eeuw verkocht en ben toen gaan huren. Dit was een nieuwbouw appartement. Vijf jaar geleden kwam de regering op het idee om scheefhuurders aan te pakken door de huur extra te verhogen. Ik behoorde ook (gelukkig) tot de categorie die de meeste huurverhoging zou krijgen. Ik heb toen mijn huidige appartement gekocht. Het voordeel van een appartement is dat je een vaste bijdrage betaalt aan de vereniging van eigenaren (tenzij er onvoorziene uitgaven zijn). Voor de rente en aflossing en de bijdrage aan de VvE ben ik nu ongeveer evenveel kwijt als toen ik huurde. Binnen een jaar hoop ik hypotheekvrij te zijn en dan resteert alleen nog de bijdrage aan de VvE van circa 150 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij zaten wel in de lage categorie, maar alsnog een flinke verhoging omdat het in procenten ging en onze huur toch al hoog was.
   Zo'n appartement is natuurlijk sowieso laag in onderhoud en wat er wel moet gebeuren gaat dan via de VVE, dus dat lijkt mij een goede keus voor jou.

   Verwijderen
 8. Hier ook huurwoning maar als ik kijk wat kennissen de afgelopen 20 jaar aan woning verspijkeren daar kan ik makkelijk van huren, vindt niet erg en was nieuwbouw en betaalbaar is dat hier in middel grote stad niet meer te vinden in het betaalbaar koopsegment.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar valt ook wat voor te zeggen.
   Het is natuurlijk wel zo dat een koophuis niet alleen onderhoud is maar dat je dat ook meer aanpast aan je wensen.
   In een huurhuis ben je daarin beperkt en moet je voor bijvoorbeeld een luxere keuken ook nog zelf (bij) betalen, dus het ligt er denk ik ook aan wát je verspijkerd welke van de twee dan goedkoper uitpakt.

   Verwijderen
 9. Het fijne aan een huurhuis lijkt me de vrijheid. Dat je heel makkelijk kunt weggaan. En dat je geen schuld hoeft te hebben.

  Wij hebben een koophuis.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die vrijheid valt flink tegen!
   Er is (zeker hier) een chronisch tekort aan huurhuizen dus je staat jarenlang op de wachtlijst voordat je een andere woning krijgt.
   En het is waar dat je geen schuld hebt maar een schuld kun je aflossen en een huurhuis niet.
   Het is denk ik maar net waar je persoonlijke voorkeur naar uit gaat en wat je portemonnee toelaat.

   Verwijderen
 10. Volgens de Vereniging Eigen Huis zijn de onderhoudskosten voor je eigen woning gemiddeld 300 euro per maand. Als je dat erbij rekent is een koopwoning niet zoveel voordeliger meer dan een huurwoning.
  En mensen die 10 jaar geleden een huis kochten hebben nog niet zoveel vermogen kunnen opbouwen daarmee helaas.

  Er zitten veel meer kanten aan koop vs huur dan een direct vergelijk van de standaard maandlaasten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar de woonlasten bij kopen zijn rond de €750 voor rente én aflossing, dus daar bouw je wel degelijk vermogen mee op.
   Er vanuit gaande dat alleen de rentelast €400/€450 is en dat die ook nog eens daalt naarmate je meer aflost, terwijl huur alleen maar stijgt, kom je met die €300 erbij in het begin op hetzelfde uit maar uiteindelijk blijft er alleen die €300 voor onderhoud over.

   Verwijderen
 11. hier een koophuis en daar zijn we heel blij mee. Al hebben wel veel eigen geld in moeten leggen om weer quite te staan. We kochten ons huis namelijk op de top en daarna stortte de huizenmarkt in. Wat betekende dat ons huis ineens 40000 minder waard was, en als we zouden gaan verhuizen dan waren we dit bedrag kwijt. Inmiddels voor 25000 verspijkerd in ons huis en 15000 ingelegd in de spaarhypotheek en daardoor staan we nu weer gelijk. vergeet ook kosten koper niet, dat is ook een paar duizend. Maar toch blij met mijn huis, over 20 jaar is het `van ons` inclusief de dan nogsteeds torenhoge schuld vanwege de aflossingsvrije hypotheek.;) Daarom lossen we af en toe wat af.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat is zo zonde geweest die crisis!
   Daar zijn een hoop mensen een hoop geld mee verloren, maar ook omdat er toentertijd maar weinig werd afgelost en je niet kon verkopen zonder restschuld.
   Daar hebben we gelukkig (bijna) allemaal van geleerd ;)
   En zolang jij fijn zit in je huis en het straks nog afgelost is ook is er niks aan de hand toch?

   Verwijderen
  2. Nee zo is het. Ik begrijp jouw punt ook wel hoor:)

   Verwijderen
  3. Dat is wat ik bedoel met huren versus kopen en met bedrag wat je nog je woning stopt kunnen wij makkelijk 30 jaar huren en nergens last van en kopers wachten nu de tweede "The big short " af :(

   Verwijderen