Pagina's

zaterdag 21 januari 2017

Nieuwe fiets

Onze oudste zoon was toe aan een nieuwe fiets, die hij had was echt te klein voor hem geworden.
Alle fietsen schuiven nu een kind door, maar er moesten wel wat reparaties uitgevoerd worden.

Zo moest de huidige fiets van de oudste een nieuwe kettingkast en was het dopje van de versnellingen eraf.
De fiets van middelste zoon had een klapband gehad dus daar moest een nieuwe binnenband in, die klapband was al in oktober en sindsdien stond de fiets in de schuur.
Mijn eigen fiets (ik ging al een tijdje op de fiets van mijn man naar het werk) had ook een lekke band en omdat die fiets al 10 jaar oud is vermoedde ik dat daar ook wel een nieuwe binnenband in zou moeten, dus die ging ook naar de fietsenmaker.
Ook was mijn voorlamp afgebroken, dus daar moest ook een nieuwe op en ik had het kinderzitje verkocht maar kreeg 1 van de bevestigingsstukken er niet af.

Voor al deze reparaties en het volledig nakijken van alledrie de fietsen was ik €103,65 kwijt en de nieuwe fiets van de oudste kostte €799.
Ik had wel nog wat contant geld in huis van de extra inkomsten en ik kon een zegelboekje inleveren bij de A.H dus ik hoefde niet het hele bedrag van de spaarrekening te halen.
Nu kunnen we weer allemaal veilig fietsen.

Iets wat we het afgelopen jaar veel te weinig gedaan hebben, vooral omdat een nieuwe fiets kopen en de reparaties uitvoeren al veel langer op het lijstje stonden, maar dat ik een bezoek aan de fietsenmaker er maar niet tussengepropt kreeg in mijn schema, omdat de kinderen daarvoor ook mee moesten.

Dus het was even een investering, maar als we nu niet meer voor al die kleine stukjes de auto pakken hebben we dat er toch zo weer uit?!!
Ik wil ook weer wat vaker boodschappen gaan doen op de fiets.
We halen nu vaak in 1 keer een hele grote voorraad met de auto maar als we het een beetje goed plannen kan ik ook aardig wat meenemen op de fiets.
Daarvoor wilde ik eerst nieuwe fietstassen kopen omdat de oude kleiner waren door het kinderzitje en die heb ik dus verkocht.
Maar eigenlijk had ik in de schuur nog goedkope fietstassen liggen die ik ooit gekocht had voor de fiets van zoon, dus ik ga eerst kijken hoe ik daar mee uitkom, groter en steviger kopen kan altijd nog.
Rugtas erbij en ik kan zo weer voor €50-60 boodschappen doen op de fiets.

En nee, we hebben dus geen tweedehands fiets gekocht voor onze zoon.
Dat zouden wij alleen gedaan hebben als de fietsenmaker een geschikte fiets voor hem had staan en die was er niet.
Ik ben altijd een beetje bang bij tweedehands fietsen via marktplaats en dergelijke dat er dan misschien van alles aan mankeert.
De fiets moet gewoon 3 kinderen meegaan en omdat we hem bij de fietsenmaker hebben gekocht krijgen we daar ook nog een bepaalde service bij.
Zo hebben ze hem voor ons in elkaar gezet en kunnen we binnen een jaar nog een keer gratis langs komen om hem te laten controleren op mankementen.

Ik ben blij dat het nu eindelijk gebeurd is, het zal mij al heel lang dwars dat we niet aan het besparen waren op het autorijden, terwijl het weer best wel goed is.

Zijn er nog meer mensen die met hetzelfde probleem zitten/zaten als mij?

13 opmerkingen:

 1. Niet met hetzelfde probleem, geen kleine kinderen meer en in het bezit van goede fietsen.
  Mijn man en ik doen al geruime tijd (bij droog weer, dat wel) de weekboodschappen op fiets. 't Is maar 3 km fietsen enkele afstand, dus gemakkelijk te doen. We hebben beiden fietstassen en daar past meer in dan je denkt.
  Verder proberen we sowieso veel te fietsen.
  Soms vind ik het fijn om echt grote hoeveelheden in te slaan en dan ga ik met de auto.

  Fijn dat jullie nu lekker en veilig kunnen fietsen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het is echt bizar hoeveel je eigenlijk nog in fietstassen krijgt!
   Die onder het kinderzitje waren wel wat kleiner dan normale maar 5 kilo aardappels kreeg ik er wel in (beetje proppen)
   En dan had ik nog een rugzak en kon ik een tas aan het kinderzitje hangen én er 1 in het kinderzitje zetten plus nog tassen aan mijn stuur dus ging er gerust €80 aan boodschappen mee inclusief zware boodschappen dus het kan best!

   Verwijderen
 2. Ik heb hier in de buurt twee mobiele fietsenmakers, die komen met hun busje naar je toe. Ik kan mijn fiets niet missen en als er wat is komen ze vrij snel. Verder doe ik elk jaar in de herfstvakantie zelf onderhoudsbeurten aan de fietsen. Licht en rem moet okee zijn, eventueel nieuwe achterband als profiel niet diep genoeg meer is(meer grip op de natte en sneeuwerige wegen met goed profiel)en de achterband naar voren zetten, anti-lekbanden altijd. Een fiets is niet gratis, onderhoud is essentieel, tenmnste, als je afhankelijk bent van de fiets en kinderen zijn dat sowieso. Er is dus een fietsenkostenpotje, dat moet wel, want reparaties kunnen niet uitgesteld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Netjes hoor!
   Ik vind onderhoud ook belangrijk maar dat schiet er dus nog wel eens bij in waardoor we de auto wat vaker pakken en dat moet echt afgelopen zijn ;)
   Mobiele fietsenmaker zou handig zijn! Dan hoef ik niet meer zo onhandig te plannen. Ik ben zelf niet zo goed in aan fietsen sleutelen dus een beetje aangewezen op de fietsenmaker, die overigens wel hele goede service geeft!

   Verwijderen
 3. Wij kopen ze wel op MP en als beetje oplet gaat best goed en zo ingewikkeld is een fiets ook niet. 799 Euries daar kopen wij voor iedereen een fiets voor en wij zijn met ons 6-en. Dochter heeft hier een nieuwe fiets gehad maar dat doen wij nooit weer ze was best voorzichtig maar toch blijft hoop geld en tweedehands koop je ook hoop leuks bv beter voor veel minder geld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En dat opletten, daar gaat het dus mis; ik weet niet goed waar ik op moet letten bij een fiets en zie gauw dingen over het hoofd. Ook wisten we niet goed welke frame maat we nodig hadden en ook daarvoor was het fijner om naar de fietsenmaker te gaan.
   En ik zie het zo; die fiets moet 3 kinderen meegaan, dus dan kan ik die €799 door 3 delen. Dan valt het toch weer mee, en hebben mijn jongste 2 toch een 'tweedehands' fiets

   Verwijderen
  2. Ok, maar nieuw en zeker in die prijsklasse is gewoon kat op het spek binden. Die wordt hier in deze middelgrote stad vast en zeker gejat :(

   Verwijderen
  3. De fiets word bijna alleen maar gebruikt om op naar school te gaan dus dan staat hij op het plein, niet bij een bushalte ofzo.
   En ik heb hem verzekerd voor 1 jaar, zou toch wel erg zuur zijn als hij binnen een jaar gejat word anders.

   Verwijderen
 4. Mijn banden lopen ook steeds leeg en mijn voorlamp doet het niet meer. Daar moet ik ook nog steeds mee heen, maar ik stel het uit. Stom, want daardoor gebruik ik m'n fiets toch wat minder snel en qua kosten zal het ook niet het einde van de wereld zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze post heeft me overigens wel geïnspireerd om aan de hand van de handleiding in ieder geval even te checken of ik mijn verlichting niet zelf kan repareren!

   Verwijderen
  2. Toch fijn om een inspiratiebron te zijn! ;)
   En inderdaad, een fiets waar van alles aan mankeert pak je minder snel dus hop! Naar de fietsenmaker! :)

   Verwijderen
 5. Wij kochten voor onze jongste zoon ook een nieuwe fiets, hoewel we voor een tweedehands naar de fietsenmaker gingen. Maar ze hadden gewoonweg niets. En hij had wel een goede fiets nodig voor de middelbare school.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen