Pagina's

zaterdag 7 januari 2017

Uitgaven 2016; de cijfers

Nu zou je verwachten dat ik met 2 weken vrij meer tijd zou hebben om te bloggen, maar ik ben hier druk met een inhaalslag bezig dus schiet het er even bij in!

Bovendien wilde ik woensdagochtend even achter de computer gaan voor dit blog, vanwege de cijfertjes kon ik dit niet even gauw op mijn telefoon typen, en toen zaten mijn oudste twee kinderen samen op de computer Minecraft te spelen.
Gezien het redelijk uniek is dat onze oudste einzelganger een van zijn broertjes helpt wilde ik ze niet wegjagen ;)

Ik heb van alle transacties op de bank een draaitabel gemaakt om alle verschillende uitgaven op een rijtje te krijgen, gezien wij bijna alles pinnen geeft dit wel een redelijk reëel beeld van wat wij hebben uitgegeven.
Omdat wij niet alles per maand betalen zet ik eerst het jaarbedrag neer en daarna het gemiddelde per maand.

Ik begin met de vaste lasten:

Huur:                                                               € 9121,56 / € 760,13
Energie en water:                                            € 1423,61 /  € 118,63
Belasting (auto, gemeente en waterschap):    € 1688,29 / € 140,69
Internet, tv, telefoon en 2 mobieltjes:               € 877,49 /  € 73,12
Zorgverzekering incl. betaald eigen risico*:  € 3603,97 / € 300,33
Verzekeringen algemeen (inclusief auto):      € 1973,34 / € 164,45
Bankkosten (2 rekeningen + CC):                      € 72,63 / € 6,05
Sparen voor de kinderen:                                  € 875,00 / € 72,92
Kinderopvang:                                                € 5568,25 /  € 464, 02

Totaal:                                                           € 25204,14 / € 2100,35
*eigen risico is door veranderde regels afgelopen jaar van 2015 én 2016 betaald

Variabele lasten:
Boodschappen:                                            € 4702,84 / € 391,90
Autokosten (tanken, reparatie, w.wacht):    € 2667,47 / € 222,29
Dieren**:                                                     € 2194,61 / € 182,88
Zwemles:                                                     € 1802,20 / €150
Overig (schrik niet!):                                 € 12664,91 / € 1055,41

Totaal:                                                        € 24032,03 / € 2002,67
**de post dieren is dit jaar erg hoog, daar zal ik later nog een blog over schrijven

Onze uitgaven voor 2016 waren dus € 49236,17 / € 4103,02
Een flink bedrag!

En als je mijn bericht van de challenge hebt gelezen weet je dat ons inkomen uit loondienst en de bedrijven maar € 36.000 per jaar is, daar moet ik even bijzeggen dat ik daar de toeslagen en de belastingteruggaaf nog niet in heb meegenomen!
Ook zijn de inkomsten uit het bedrijf hoger geweest dan verwacht, maar ik pas mijn schatting voor 2017 daarop niet aan.

De post overig is dus héél hoog geweest in 2016, dit komt onder andere doordat wij heel veel aankopen hebben gedaan die we al jaren uit hadden gesteld, andere mensen hadden dit dus misschien ook wel uitgegeven maar dan uitgesmeerd over meerdere jaren.
De vakantie zit trouwens ook verstopt in de post overige, die was € 3000.
Er zit ook €1200 in aan uit eten gaan/eten bestellen, al onze contante pinopnames, heel veel kleding omdat er zoveel versleten was, € 800 aan schoenen en speciale zooltjes door een voetprobleem van mijn man en ik koop altijd goede (dure) schoenen waar ik lang mee doe omdat ik er de hele dag op loop, er zitten ook wat kosten in die we voor andere mensen hebben betaald en later hebben terug gekregen (eigenlijk tellen die dus niet mee), speelgoed voor de kinderen en verder gewoon heel veel dingen om onze tuin en huis op te knappen.

Onder de streep hebben wij in 2016 niet gespaard (behalve voor de kinderen dan),  we eindigden 2015 met €10.000 en 2016 ook.
Ik heb zeker geen spijt van alle uitgaven, maar het mag duidelijk zijn dat we het dit jaar niet nog een keer zo doen!

Wat valt jullie op aan dit lijstje?
Welke kosten vind je hoog en welke dan weer laag?

5 opmerkingen:

 1. Wat ik opvallend laag vond was de post boodschappen. Maar dan lees ik later dat bij overige ook uit-eten/eten-bestellen hoort. Wat bedoel je dan met boodschappen? Het eten/drinken dat je thuis nuttigt?
  Bij mij valt er onder: alles wat je in de supermarkt kunt kopen, dus alle eten/drinken voor 3 volwassenen, 5 honden en 2 katten, schoonmaakmiddelen, persoonlijke verzorging, en wij gaven in 2016 zo'n 600 euro per maand daaraan uit. Dat vind ik erg hoog, maar de dieren krijgen (wat duurder) goed voer, en mankeren nooit iets, dus overige kosten zijn uitsluitend inentingen en eventueel vervanging van een kapotte mand.
  Verder verbaas ik me erover dat, als je de afgelopen jaren zo'n moeite had met rondkomen en zelfs schulden had, je dan wel op vakantie gaat, en daar zelfs 3000 euro aan uitgaf. Ikzelf zou niet eens kunnen genieten van zo'n vakantie, wetende dat ik hierdoor wellicht weer in de schulden zou komen.
  En ik hoop dat de aanschaf van de hond weloverwogen was. Wijzelf zijn jarenlang opvanggezin geweest voor honden uit Spanje, 3 van onze honden komen daar ook vandaan, en helaas hebben wij ook meegemaakt dat mensen vielen voor dat schattige koppie, en de lage prijs voor een hond, vergeleken met wat je ervoor betaalt bij een fokker in Nl. Maar ze vergaten dat een hond een roedeldier is, niet te vergelijken met een kat die de hele dag alleen kan zijn. Ik wens jullie veel plezier van de hond en hoop dat hij/zij een fijn leven bij jullie krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Boodschappen is alles wat wij in de supermarkt kopen, omdat ik dat niet netjes in een kasboek heb bijgehouden kan ik niet splitsen wat ik heb gekocht, maar het is eten, drinken en ook regelmatig spullen en kleding.
   Als je goed leest zie je dat we die vakantie pas gedaan hebben toen wij alweer een buffer van €10.000 hadden, we zouden daardoor echt niet opnieuw in de geldzorgen komen en het is zo duur omdat wij met 5 personen naar Denemarken gaan, naar Legoland. Ook dat doen we dit jaar niet nog een keer maar het staat voor later echt nog wel een keer op de planning, wij zijn ook in de 14 jaar dat wij samen zijn maar 3x op vakantie geweest en vinden het dan ook geen probleem om een keertje geld uit te geven aan wat we écht leuk vinden.
   De hond is zeker een weloverwogen keuze, wij hebben in onze jeugd allebei een hond gehad dus we weten heel goed wat het inhoud om een hond te hebben. De reden dat we ook niet eerder een hond hebben genomen is dat we daar ook helemaal geen tijd voor hadden toen de kinderen klein waren.
   Ik vind het jammer dat ik mijzelf nu zo moet verdedigen, ik denk dat als je mijn blog een tijdje volgt je wel doorkrijgt dat wij goed nadenken over onze keuzes.

   Verwijderen
 2. Je hoeft jezelf niet te verdedigen, als ik je dat gevoel heb gegeven, excuses daarvoor. Je vroeg om reactie, en die heb ik gegeven. Niet bedoeld als aanval, gewoon als open vragen. Ik lees je blog al een tijdje, dus weet wel hoe of wat, maar vraag me nu af wat je wilt.
  Je vraagt om reactie, iedereen blijft op zijn handen zitten, ik ben de enige die reageer, en je voelt je direct aangevallen. Ik blijf voorlopig ook maar op mijn handen zitten. Van opbouwende opmerkingen en vragen word je nooit slechter, denk ik, maar als jij het als aanval ervaart, zie ik liever af van goedbedoelde reacties.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het geen opbouwende kritiek als jij vind dat wij van een dure vakantie niet mogen genieten en dat wij blijkbaar alleen maar een hond hebben genomen voor het lieve koppie, maar dat is mijn mening...

   Verwijderen
  2. Die boodschappen vraag snapte ik overigens wel, dus die heb ik vandaag verder toegelicht, stond al op de planning :)

   Verwijderen