Pagina's

dinsdag 20 december 2016

Ons eigen huis kopen

Ons doel is dus om ons huurhuis waar wij op dit moment in wonen, te kopen.

Volgens de hypotheek berekeningen op internet kunnen wij ongeveer €170.000 lenen,
terwijl ons huurhuis rond de €230.000 moet kosten.
En hoewel je altijd iets meer kan lenen als je met de bank gaat praten en wij ons huis VON kunnen kopen omdat wij de eerste bewoners zijn van dit nieuwbouwhuis, is dat toch een flink gat!

Ons plan is om als wij €20.000-€25.000 spaargeld hebben, ons te gaan oriënteren en met banken te gaan praten wat de mogelijkheden zijn.
We hopen dat als wij zoveel geld hebben de hypotheek iets hoger afgesloten kan worden omdat er al een deel risico wegvalt voor de bank.
Ook ga ik mij nog verdiepen in de mogelijkheden voor een starterslening van de gemeente; maximaal een bedrag van €30.000 bovenop je maximale hypotheek waar je de eerste 3 jaar geen rente en aflossing op hoeft te betalen en daarna naar draagkracht.
Ik weet dat 1 van de voorwaarden is dat je nog nooit eerder een huis gekocht mag hebben, daar voldoen wij aan.
Maar in sommige gemeentes geld er een maximum leeftijd voor de aanvragers, dus ik moet nog uitzoeken of dat hier ook zo is.
Mijn man is namelijk al 47, ik ben pas 31.

Er zitten natuurlijk genoeg voordelen aan huren; zo hoef je zelf niet voor het onderhoud te betalen, als er iets is met jouw woning krijg je vervangend onderdak aangeboden en je hebt geen schuld (althans, geen hypotheek, het zou natuurlijk kunnen dat je wel andere schulden hebt maar wij in ieder geval niet)

Toch hebben wij genoeg redenen om te willen kopen:
- wij betalen €750 aan huur en dit zal de komende jaren alleen maar stijgen, we zouden ongeveer hetzelfde aan hypotheek betalen met mogelijkheid die lasten omlaag te krijgen door extra af te lossen.
- wij sparen op dit moment wel, maar niet voor het pensioen van mijn man die dus ZZP-er is.
Tegen de tijd dat hij met pensioen gaat willen wij onze lasten zo laag mogelijk hebben door (extra) afgelost te hebben op ons huis met daar tegenover een flinke spaarpot zodat ik ook zo min mogelijk hoef te werken.
- als wij ons huurhuis kopen betekend dat we niet hoeven te verhuizen; fijn!
Daarbij krijgen wij als huurders korting op de koopprijs.
- alle dingen die wij nog willen opknappen/verbouwen in dit huis betekend dat onze woning meer waard word, dat zie ik toch liever zelf terug dan dat het later naar de woningbouw gaat...
- ook als later de kinderen gaan studeren is het fijn lagere lasten te hebben, voor de kinderen sparen wij nu wel apart, maar je weet nooit of het genoeg is tegen die tijd

Ik zie het niet als probleem dat er dan een groot gedeelte van ons geld vast zit in stenen, dan blijf ik er in ieder geval vanaf!
En als over 20 jaar de kinderen uit huis zijn en de hypotheek is afgelost kunnen wij eventueel kleiner en goedkoper gaan wonen, waardoor er waarschijnlijk weer een bedrag vrij komt.

Ik weet dat er ook mensen zijn die liever vermogen opbouwen dan het in stenen te stoppen, hoe denken jullie daarover?

5 opmerkingen:

 1. Het kán vervelend uitpakken als je je gehele vermogen in stenen hebt zitten, dat hebben we de afgelopen jaren kunnen zien. Als het slecht gaat met de woningmarkt en je huis onverkoopbaar is (zoals in grote delen van het land nog steeds het geval is), dan heb je niets aan een overwaarde als je het geld voor andere (pensioen)doeleinden wilt gebruiken.

  Daarnaast moet je niet vergeten dat onderhoud van een eigen woning er flink kan inhakken. Terwijl je daar wel voor moet zorgen, want een huis dat slecht onderhouden is, verkoopt slecht, of je krijgt er niet voor wat je gehoopt had.

  Al met al ben ik vóór eigen woningbezit. Bij voorkeur dan met weinig of geen hypotheek, want er is niets prettiger dan geringe woonlasten te hebben.

  Succes met je blog

  ivysdoenenlaten.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gaat ons voornamelijk om de lage woonlasten en niet om het vermogen wat je dan hebt, al dan niet in stenen.
   Ook is ons huis uit 2009 en is de buitenboel eind dit jaar nog geverfd, dus behalve de dingen die we nog graag willen doen aan het huis verwachten wij verlopig geen hoge kosten.
   Wij houden sowieso wel een hoge buffer aan, ook vanwege het bedrijf van mijn man, al zal die wel erg gezakt zijn na het kopen van ons huis...

   Verwijderen
 2. Nou het is alsof ik mijn eigen verhaal hier lees! Mijn vriend en ik wonen nog niet samen, we hebben nu, onder voorbehoud van financiering, net een huis gekocht. Er komt nu een hoop regelwerk op ons af, en als de bank akkoord is, is het huis van ons! Wij hebben ook nog nooit gekocht, wij kunnen het gelukkig zonder starterslening van de bank doen omdat onze hypotheek niet zo hoog hoeft te zijn als die van jullie.

  Wij krijgen "maar" 101% hypotheek en geen cent meer. Zelf moeten we ( grove schatting ) zelf 6000 euro inleggen om de kosten koper te gaan voldoen. Aan het huis zelf hoeven we niet heel veel te doen, alleen een nieuwe vloer en beetje verf hier en daar. We huren nu en idd de huren gaan volgend jaar weer omhoog en we gaan nu gewoon veel goedkoper zitten per maand! En mijn vriend is ook ouder dan ik en als hij met pensioen is willen we middels extra aflossingen op zo'n laag hypotheekbedrag zitten dat het dan ook nog prima is op te brengen. Onze kinderen zijn dan ook het huis al uit en van daaruit zien we wel weer.

  Heel veel succes met jullie plannen!!

  Gr. Bouk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij ook succes!
   Fijn dat het voor jullie al bijna zover is, zal duimen voor je dat jullie het allemaal gewoon rond krijgen!

   Verwijderen
 3. Ik zou professioneel advies inschakelen, die hebben meer ervaring met dit soort casussen. Daarbij in de toekomst kijken lukt niemand... Misschien toch ergens een risicoanalyse maken mbt financiën?

  BeantwoordenVerwijderen