Pagina's

maandag 26 december 2016

Het kerstgevoel

Ik vind kerst best leuk, of in ieder geval het idee achter kerst;
Mooie lichtjes in de donkere dagen, gezellig samenzijn en natuurlijk lekker eten.

Maar voor ons staan de kerstdagen in het teken van bijkomen.
Ik met mijn werk in de supermarkt en mijn man als muzikant met kerstconcerten;
Het is allemaal erg druk en daarom hebben wij al jaren geleden besloten dat we met kerst thuis blijven.
Alleen als we de tijd, energie en zin kunnen vinden om nog een bakkie te gaan doen bij de familie, doen we dat.

Ondertussen weet ik dat we het deze kerst overslaan.
Gisteren kreeg ik migraine en vanmorgen werd ik ook wakker met hoofdpijn (die nu gelukkig weer over is), het is allemaal veel te druk geweest.

Door de overname op mijn werk ben ik de afgelopen tijd ook extra aan het werk geweest waardoor ik zelfs mijn huis niet versierd heb.
Geen lichtjes in het raam, niet mijn kerst bakken op tafel en in het kleine boompje wat we hebben gekocht hangen alleen zuurstokken die de kinderen er met de gastouder in gehangen hebben.

Gelukkig hebben de kinderen het wel naar hun zin, ze hebben gisteren de hele dag met Lego gespeeld, ze hadden ook een klein setje gehad voor de kerst, en ze vermaken zich met het kijken van kerst afleveringen op tv.

Gisteren hebben we als gezin gegourmet (vlees afgeprijsd gekocht na Sinterklaas en ingevroren), al moest ik halverwege vanwege de migraine wel gaan liggen.

Vandaag ga ik stoofperen maken en tulband voor mijn hulp, daar heb ik wel zin in!

Ik denk dat het maar voor weinig mensen is weggelegd, een échte kerst zoals het bedoeld is.
Bij de meeste mensen brengt het een hoop stress met zich mee, door het koken van een uitgebreid kerstdiner of het verplicht langsmoeten bij familie waarmee je een ingewikkelde relatie hebt, of het juist alleen zijn en je eenzaam voelen.

Van mij mogen ze het dan ook afschaffen, die 2 vrije dagen plan ik dan liever zelf in.

Ook staat het mij als consuminderaar tegen dat mensen met deze dagen zonder te knipperen een pond vlees van €15 in hun kar gooien, of een soesjes toren van €10 waarbij het de vraag is of iedereen het wel echt lekker vind.
Lekker eten kan altijd en wil je veel geld uitgeven, kook dan eens extra veel zodat je oudere buurvrouw die niet meer kookt ook lekker mee kan eten.

Nee, kerst is niet ons feestje.

Wij vieren feest in februari, als wij 12,5 jaar getrouwd zijn :)

Wat vinden jullie van kerst?

4 opmerkingen:

 1. Wat zul je druk geweest zijn op je werk voor de feestdagen! Lijkt me overigens ook wel een gezellige tijd, maar zeker vermoeiend.

  Ik heb geen enkel probleem met Kerst. Je kunt het zo druk maken als je zelf wilt. De fout die veel mensen maken (in mijn ogen dan hè) is dat ze zich te veel druk laten opleggen door anderen, zoals familie of de media. En gewoonweg niet eerlijk durven te zijn naar elkaar toe.
  Aan de andere kant, wat is er mis mee om eens per jaar iets te doen wat van jou niet per se hoeft, maar waar anderen blij van worden?

  We maken tegenwoordig overal problemen van, heb ik de indruk. En als ik de verschillende blogs lees, lijkt het wel of ze soms voor elkaar niet willen onderdoen met het negatief zijn over Kerst. Iedereen moet natuurlijk doen wat hij/zij zelf wil, als je het maar doet omdat je er zelf achter staat.

  Voor ons persoonlijk kan € 15 uitgeven aan een lekker stuk vlees goed samengaan met aandacht schenken aan anderen, op welke manier dan ook.

  Gaan jullie een groot feest geven als je 12,5 jaar getrouwd bent?

  ivysdoenenlaten.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar dat is dus mijn punt, het is ons opgelegd met kerst gezellig samen te moeten zijn, maar dat kan het hele jaar door!
   En dat kan je zo duur en uitgebreid maken als je zelf wilt, als jij en iedereen om je heen er maar van geniet en daar heb ik dus geen stuk vlees van €15 voor nodig ;)

   Lang heb ik een groot feest willen geven voor ons 12,5 in een afgehuurd partycentrum.
   Maar dat was toen het kopen van een huis nog ver buiten ons bereik leek te liggen.
   Nu gaan we dus voor de budgetversie gewoon bij ons thuis, ik neem van tevoren wat vrij en duik de keuken in en we maken het gewoon gezellig!

   Verwijderen
  2. Wie legt je dat op dan? De media kun je eenvoudigweg negeren, wat vrienden, collega's zeggen idem en als je niet bij je familie wilt zijn met die dagen, zeg je dat gewoon. Nou ja, 'gewoon'? Ik weet best dat dit niet gemakkelijk is, maar als er nou nooit eens iemand eerlijk is, gaat het opleggen van verplichtingen altijd maar door.
   Misschien heb ik gemakkelijk praten, want ik heb er geen moeite mee om die ene kerstdag een uurtje of vier, vijf met de (schoon)familie door te brengen. En toen mijn ouders nog leefden, ook niet met de mijne.

   Zou ik ook doen hoor, zo'n thuisfeestje. Eventueel opschuiven naar de lente/zomer, want stel dat het dan toevallig (geen garantie in Nederland natuurlijk) mooi weer is, kun je lekker naar buiten met de boel.

   Verwijderen
  3. Dat naar buiten gaan doen we misschien gewoon wel in februari ook! Opschuiven speciaal voor het mooie weer zie ik niet zitten, we vieren ook de verjaardag van de oudste in de zomer en dan doen we vaak al barbecue :)

   En van de familie trek ik mij al jaren niks aan, maar wij hebben een goed excuus (wat niet wil zeggen dat er niet geklaagd word dat het niet gezellig is dat we niet komen)
   Voor andere mensen ligt het misschien niet zo simpel.

   Verwijderen