Pagina's

dinsdag 7 februari 2017

Besparingen

Vandaag ga ik alle besparingen bij elkaar optellen en een bekentenis doen.

Extra werken levert netto €200 op
Zwemles € 47,60
Kinderopvang € 43,68
Lenzen € 15,50
Bankkosten € 1,90
Oeps, over het hoofd gezien maar inmiddels wel opgezegd; postcodeloterij €13 (had ik sinds december dus 3x betaald)
En dan de geheime post van om en nabij € 60

Dat brengt het totaal op € 381,68 wat wij elke maand extra gaan sparen, heerlijk gevoel levert dat op!

Maar wat is nu die geheime uitgave geweest.
In wensen uitstellen schreef ik dat wij, toen wij het financieel zwaar kregen, zijn gestopt met roken.
Bijna 4 jaar zijn wij gestopt geweest en toen ging ik 's ochtends om 4 uur krantjes lopen.
De depothoudster rookte en ik vond dat ik ook wel wat lekkers verdiend had nu, achteraf komt dit natuurlijk ook voort uit mijn gevoel dat ik ondertussen wel zielig was (en ik vind mezelf niet gauw zielig) na zoveel jaar besparen en dat ik nu wéér een maatregel nam om extra geld te verdienen.

En het bleef natuurlijk niet bij dat ene sigaretje, dat werden er steeds meer, en uiteindelijk ging mijn man ook weer meeroken.
Nu, anderhalf jaar later, zijn wij bezig aan onze derde stoppoging en dat gaat al een week goed!
Ik merk ook dat het deze keer anders is, voorgaande stoppogingen vielen in een periode dat ik mij slecht voelde en blijkbaar had ik het toen toch nog 'nodig'.
Ik moet zeggen dat ik er ook geen spijt van heb dat ik weer ben begonnen, ok stoppen is wel weer lastig, maar het heeft mij toch weer een moeilijke periode door geholpen.

Ik heb er bewust niet over geblogd toen wij nog rookte, omdat ik altijd erg blokkeer als mensen tegen mij gaan roepen (gemeen of aardig maakt niet uit) dat ik moet stoppen en het mij dan zeker niet lukt.
Het lijkt dan alsof de mening van anderen ervoor zorgt dat er geen ruimte meer is voor mijn eigen gedachten, gevoel en motivatie.
Het moet echt vanuit mijzelf komen, de knop moest om!
En die is ook om kan ik je vertellen, het was leuk zolang het duurde maar nu ben ik er wel weer klaar mee en ik voel mij boven verwachting goed nu ik weer gestopt ben.

Ik ben wel mijzelf aan het foppen, €60 per maand voor met zijn tweeën is niet veel geld (in verhouding dan hè, wij rookte erg goedkoop) en het besparen levert niet hetzelfde blije gevoel op als het extra verdienen.
Daarom ben ik mijzelf aan het betalen, gewoon als ik een shaggie wil een muntje in de pot doen en dan wel zodanig dat het een groot bedrag is aan het eind van de dag.
Meer dan wat ik bespaar maar gewoon om het blije gevoel te ervaren van geld in mijn handen te hebben wat ik 'verdiend' heb, dat helpt.

Ik heb ook last van diverse ontwenningsverschijnselen zoals zweten, slecht slapen en heel de tijd moe, maar gek genoeg motiveert mij dat alleen maar meer om geen shaggie meer op te steken!
Overigens is het wel wat optimistisch om te stellen dat wij die €60 besparen, omdat ik mijzelf nu even wat vaker beloon door wat lekkers te kopen, maar dat nemen we nu maar even voor lief ;)

En dan de koffie, daar drink ik ook weer even veel van.
Stoppen met 2 verslavingen tegelijk is niet handig en bovendien geeft het drinken van koffie mij hetzelfde voldane gevoel als roken waardoor ik minder trek heb in een sigaret.
We hebben overigens uitgerekend dat we aan koffie ongeveer €150 per jaar uitgeven, dus zo'n grote besparingspost is dat dan ook weer niet.

Voorlopig ben ik erg trots op mezelf dat het nu zo goed lukt (en ik ben ook niet snel trots op mezelf) en ik ben een blij ei dat alles de afgelopen weken zo makkelijk gaat.
2017 is wel mijn jaar geloof ik!

Hoe verloopt jullie jaar tot nu toe?

9 opmerkingen:

 1. Geweldig dat de knop om is. Een uitsparing van 720,00 euro op jaarbasis!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De 'rookwaren' post...jullie maandelijkse besparing is uiteraard riant. Chapeau...op jaarbasis 4580,16!!

   Verwijderen
  2. Ja, ik ben blij. Dat soort bedragen motiveert enorm!

   Verwijderen
 2. Oh, wat goed van je!! Ik zelf stopte 11 jaar geleden en had ook erg veel last van zweten, nachtmerries, en stront chagerijnig!! Maar het was het waard! Hou vol! Ik hield zoveel geld over, dat we het aandurfden een huis te kopen i.p.v te huren. We lossen veel af en leven vooral ook veel gezonder/ruiken lekkerder/hoeven minder vaak te witten/slapen beter/etc. Zet 'm op!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet het allemaal ook nog van de vorige keer dat we stopten, dus dat geeft wel houvast dat het (snel) overgaat.
   Ik doe mijn best in ieder geval!

   Verwijderen
 3. Toen jullie rookten, had het krantjes lopen niet veel zin, lijkt me. Wat je aan de ene kant verdiende, ging er aan de andere kant weer uit.
  Gelukkig maar dat je er nu van overtuigd bent dat stoppen echt het best is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo zwart-wit is het niet, ik verdiende met die kranten veel meer dan dat ik aan roken uitgaf en in eerste instantie kocht ik het nog niet eens zelf maar vroeg ik het aan anderen.
   Natuurlijk is het zonde, maar het was een moment van zwakte nadat ik jarenlang sterk was geweest op alle fronten dus heb ik het mijzelf gegund; ik ben ten slotte ook maar een mens!

   Verwijderen
 4. Fijn dat je zover bent dat je gestopt bent. Ik inmiddels in oktober 20 jaar. Wat al lang geleden. De eerste maanden heb ik veel gedroomd dat ik weer begonnen was met roken en de moeite dat het weer opnieuw kostte. Ik wens je veel sterkte toe en hoop dat je nooit meer begint.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een besparingen zeg, wat een goed gevoel moet dat zijn!! Ik ben nu sinds 3 jaar gestopt en heb er soms echt nog wel moeite mee... Vooral even in "stress situaties" denk ik, fuck it, ik ga een pakje sigaeretten halen. Ik doe het niet hoor, ben zo blij dat ik er vanaf ben, nooit gedacht, want ik rookte echt al vanaf mn veertiende ofzo, heb precies 20 jaar gerookt.... Ik heb elke week toen het geld in een leeg doosje gestopt met een fijne foto van mijn droombestemming erop. Ik heb het precies 9 maanden volgehouden om het zo te doen, en toen geloofde ik het wel. Er zat dik 300 euro in het potje! Telt toch ongemerkt aan hoor als je het echt fysiek in een potje zou stoppen.. Succes ermee en komt vast goed!

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen