Pagina's

zaterdag 22 april 2017

Update over het huis

Toen wij in 2012 een brief kregen dat wij ons huis konden kopen was de schatting dat de waarde tussen de 250.000 en 270.000 euro zou liggen, als huurders zouden wij na taxatie een scherp aanbod krijgen.
Omdat wij het financieel zwaar hadden en niet zoveel konden lenen heb ik een mail gestuurd dat wij zeker interesse hadden om ons huis te kopen, maar dan waarschijnlijk over 5 à 10 jaar.
Als antwoord op die mail kreeg ik de mededeling dat de mogelijkheid om ons huis te kopen altijd zou blijven bestaan.

Inmiddels had ik voor dit jaar de aanslag van de gemeentebelasting binnen waar tegenwoordig ook de WOZ-waarde van huurhuizen op vermeld staat.
Die waarde was per 1 januari 2016 €236.000 dus ben ik heel benieuwd wat de woningbouw nu voor ons huis wil hebben.

Ik belde op en kreeg te horen dat er nieuwe afspraken met de gemeentes waren gemaakt over welke en hoeveel huizen er verkocht mochten worden en dat ons huis niet op de lijst stond.
Wat ik eigenlijk vreemd vond want ik dacht dat die afspraken waren gemaakt zodat er voldoende sociale huurwoningen beschikbaar blijven en ons huis is vrije sector.

Uiteraard heb ik aangegeven dat ik die mail had waarin stond dat wij ons huis altijd zouden mogen kopen.
Die wilde ze wel hebben dus ik heb hem doorgestuurd en ik zou binnen een week teruggebeld worden.

Een week later had ik nog niks gehoord en heb ik weer zelf gebeld, mijn verzoek en de mail liggen bij de juridische afdeling om te kijken wat ze er mee kunnen.
Ik vroeg nogmaals naar het feit dat wij in de vrije sector zitten en toen wist ze mij te vertellen dat het ook juist om huizen in de vrije sector gaat vanwege de groeiende groep mensen die teveel verdiend voor sociale huur en te weinig voor een hypotheek.

Nu is het dus afwachten wat er gebeurd.
Of wij ons huis mogen kopen en hoeveel ze er dan voor vragen, ik ben vooral ook benieuwd hoeveel rekening ze er mee houden dat wij de afgelopen 7 jaar al €60.000 aan huur hebben betaald.

Omdat we niet graag op 1 paard wedden zijn we nu ook om ons heen aan het kijken waar we eventueel anders terecht kunnen.
Daarbij hebben we nu 2 huizen op het oog in onze woonplaats waar we willen gaan kijken.

Gelukkig heb ik de afgelopen jaren zoveel opgeruimd dat ik een eventuele verhuizing wel zou zien zitten, daar heb ik toch lang niet aan moeten denken!

Dus het word allemaal even spannend de komende maanden.
Welke problemen liepen jullie tegenaan met het kopen van een huis?

6 opmerkingen:

 1. Ik heb niet mijn huurwoning gekocht, maar wel een woning van een woningbouwvereniging, dus een ex-huurwoning. Die zijn vaak redelijk goedkoop. Mogelijk is dat bij jullie ook mogelijk.

  Groetjes Noa

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alleen is onze woning gebouwd in 2009 en zijn wij de eerste bewoners (wat wel zou moeten betekenen dat we het VON kunnen kopen) dus ik vermoed dat ze het niet zo voordelig aanbieden als andere ex-huurhuizen helaas.

   Verwijderen
 2. Spannend, ben benieuwd of jullie het zouden kunnen kopen voor een redelijk bedrag. En slim dat je ook andere huizen gaat bekijken, dan heb je vergelijkingsmateriaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, vooral dat redelijke bedrag.
   Ik ben een klein beetje bang dat we een niet erg scherp aanbod gaan krijgen omdat het eigenlijk niet de bedoeling is dat we het kopen...

   Verwijderen
 3. Ook wij kregen destijds via de woningbouw te horen dat we onze woning zouden kunnen kopen maar dat ging ons budget ver te boven . Maar inmiddels hebben we wel een koophuis waar we wonen alleen niet in Nederland. Wij hebben destijds het huis rechtstreeks van de eigenaar gekocht en alles via de notaris gerelegeld zo gaat dat hier in Roemenie. Ik wens jullie heel veel succes met wat komen gaat.

  Gr Henriette www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toch fijn dat je dat wél allemaal hebt kunnen regelen.
   Ik hoop dat je fijn woont daar?

   Verwijderen