Pagina's

woensdag 21 december 2016

Koffie

Ik ben een ontzettende koffie liefhebber;
Ik drink 4 tot 8 koppen per dag, heel slecht ik weet het, en dan ook nog met (ongeveer, want ik heb een strooibusje) 2 klonten suiker erin.

Ik drink de eerste 2 koppen koffie om op te starten, dat gaat altijd heel moeizaam bij mij, de rest drink ik omdat ik het ook gewoon lekker vind.

Vaak begin ik de dag met gewone koffie en schakel rond het middaguur over op 'lekkere koffie', cappuccino of latte macchiato van de Buisman, in mijn ogen iets milder in cafeïne.

Maar nu is het einde van mijn busje cappuccino in zicht en begin ik te twijfelen;
Haal ik nog nieuwe?

Want het is in verhouding volgens mij wat duurder dan gewone koffie en daarom luxe.
Vind ik in dit geval dat ik (ook) in het nu moet leven, of pak ik de besparing?

Moet ik sowieso misschien proberen minder koffie te drinken, want het is duur en ongezond.
Dat lijkt mij moeilijk, want als ik eenmaal begin met koffie drinken pak ik ook heel makkelijk een volgend bakkie. Het is net als met roken; alles of niets, minderen werkt niet.

Helemaal stoppen met koffie leverde mij de vorige keer flinke hoofdpijn en na drie dagen ondragelijke pijn in mijn benen op waardoor ik niet stil kon zitten.
Ik had in eerste instantie niet eens door dat dit door gebrek aan koffie kwam, ik was ziek geweest, had drie dagen op bed gelegen en wijtte het daaraan. Van de huisarts kreeg ik Parkinson medicijnen voor mijn rusteloze benen.
Nog voordat ik die medicijnen had genomen nam ik toen mijn eerste bakkie koffie na drie dagen en de pijn in mijn benen trok vrijwel direct weg!
Hoe bedoel je verslaafd?!!

En nu denk je misschien: wat een geneuzel over koffie! Maar dit geld natuurlijk voor meer dingen, wat zet ik wel op mijn basislijst boodschappen en wat niet?

Ik heb in ieder geval al jaren de afspraak met mezelf staan dat ik dit en nog andere dingen alleen in de aanbieding haal, dus die besparing is er al.
En nu is dit toevallig een A-merk maar bijna alles op mijn basislijst is het goedkoopste merk.

Wat zouden jullie in mijn geval doen?

13 opmerkingen:

 1. Ik zou meteen stoppen met alle koffie, maar ik heb makkelijk praten want ik lust echt geen koffie ;-) Maar serieus: als je zulke ontwenningsverschijnselen hebt als je stopt met koffie is het volgens mij de moeite waard om over te stappen op thee of water... Heb je toevallig al uitgerekend wat je dit zou schelen qua geld?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb wat grove berekeningen gedaan inmiddels en ook voor de boodschappen terug gekeken op het afgelopen jaar, hier zal ik van de week nog over schrijven.
   Cold turkey stoppen met koffie zie ik dus in ieder geval niet zitten, maar de discussie komt hier in huis aardig op gang. Man en ik zijn het erover eens dat 's middags overschakelen op thee in ieder geval een goed idee is en daar hebben wij ook nog genoeg voorraad van!
   Gaan we wel nog even bij de kringloop kijken voor een thermoskan :)

   Verwijderen
 2. Op zich schijnt koffie helemaal niet zo verkeerd te zijn, maar die latte macciato zit boordevol suikers, namelijk 56% en de cappuccino nog meer, namelijk 67%. Kijk hiervoor ook hier: https://www.ah.nl/producten/product/wi389986/buisman-cappuccino
  Ik neem altijd oploskoffie (deze: https://www.ah.nl/producten/product/wi218145/grandos-cafe-classical-instant-coffee) op basis van magere melk met water (half om half). Dat scheelt suikers en is een stuk goedkoper.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor die suikers heb ik dan nog een mooie link voor je: https://youtu.be/fDaormSAVHk
   Dat vind ik namelijk niet zo verschrikkelijk belangrijk en aan het eind van dit filmpje word wel duidelijk waarom.
   Cafeïne is in mijn ogen een grotere boosdoener, die zorgt voor verhoogde bloeddruk, wat kan leiden tot agressiviteit en die combinatie is dan weer slecht voor je hart.
   Wij hebben nu als oplossing gewone koffie en daarna thee, ook lekker goedkoop :)

   Verwijderen
 3. :-) Ik zou lekker overstappen op thee. Makkelijk praten hier ook, ik lust geen koffie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja zeg! Als iedereen maar geen koffie lust is het makkelijk hè!
   Zal het nog eens over mijn verslavingen hebben ;)

   Verwijderen
 4. Ik drink voor mijn ontbijt om half zes een grote mok zwarte koffie, 4 eetlepels met een bult op 250 ml water.
  Tegen vier uur zet ik koffie 2 eetlepels met bult 200 ml water en drink dat met een slootje melk zonder suiker. Soms klop ik de melk op met een garde. Heel soms drink ik rond 8 uur nog zo'n mok met koffie verkeerd.
  Verder drink ik water en thee. Als ik trouwms geen koffie drink is er bij mij niets aan de hand. Ik drink dan iets anders.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ik er zo'n last van heb als ik geen koffie drink komt denk ik ook door de hoeveelheid die ik nu wel drink, want het zijn vaker 8 bakkies dan 4.
   Toen ik maar 3 bakkies op een dag dronk kon ik ook zonder problemen stoppen, zelfs geen hoofdpijn.
   Dat ik zo afhankelijk ben geworden van die koffie is weer voer voor een ander blog!

   Verwijderen
 5. Iedere week een kopje per dag minder tot je op een acceptabele hoeveelheid zit? En als je dan alsnog de koffie koopt die je lekker vindt, heb je er in ieder geval minder van nodig?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier zou ik heel uitgebreid antwoord op kunnen geven maar het komt er op neer dat ik denk dat dat niet werkt, ik drink namelijk niet elke dag dezelfde hoeveelheid koffie en mijn 'lekkere bakkie' hoef ik niet in de ochtend, daar krijg ik echt 's middags pas trek in.

   Verwijderen
 6. Ik begrijp niet zo goed dat je van die dure koffie drinkt als je zo op je geld moet/wilt letten. Net als met roken, lijkt het me toch verreweg de eenvoudigste manier om geld te besparen. Misschien toch serieus proberen te minderen, zodat je op de helft per dag uitkomt? En waarom zou jij dat niet kunnen?
  Zoals je zelf al zegt, koffie is erg slecht voor je bloeddruk.

  ivysdoenenlaten.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, het is wel iets duurder maar niet zo overdreven duur als roken, de besparing is relatief klein. Daarbij drink ik veel van mijn koffie ook op het werk dus dat scheelt ook.
   Waarom het voor mij zo moeilijk is heeft ook iets te maken met mijn autisme, wat overigens niet wil zeggen dat ik het niet kan.
   Ik ben nu alleen nog even op zoek naar de omschakelknop ;)

   Verwijderen
  2. O ja, er zijn ook mensen die hyperactief worden van koffie en er niet van kunnen slapen.
   Succes bij het vinden van die knop:-)

   Verwijderen